Zmywarka kapturowa – co to jest?
Zmywarka kapturowa to profesjonalny sprzęt do użytku restauracyjnego. Jej zadaniem jest czyszczenie naczyń w sposób optymalny. Ten rodzaj zmywarki pozwala myć w niej wszelkiego typu naczynia, które znajdują się w restauracji. Od tych małych po duże, jak tace czy garnki, a nawet pojemniki GN, z których największe zajmują naprawdę dużo miejsca. Zmywarki kapturowe charakteryzują się także bardzo wysoką efektywnością, wydajnością oraz niezawodnością, co jest szczególnie ważne, gdy musimy obsłużyć przyjęcie z dużą liczbą gości.
Zmywarki kapturowe sprawdzą się w sanatoriach, restauracjach, kuchniach hotelowych, domach weselnych czy kuchniach szpitalnych. Niezwykła jakość mycia oraz łatwość obsługi zmywarki kapturowej to kolejne jej cechy, które sprawiają, że tak często można ją zobaczyć w pomieszczeniach małej i średniej gastronomii. Zmywarki kapturowe są bardzo pojemne, przez co duża ilość naczyń w nich myta nie wpływa na wysoką jakość wyczyszczonych naczyń.
Wszystkie dostępne na rynku zmywarki kapturowe zbudowane są ze stali nierdzewnej. Oprócz pewności, że zmywarka jest odporna na korozję, stal nierdzewna daje także rękojmię wysokiej wytrzymałości oraz łatwości w dbaniu o czystość nie tylko zmywarki, ale całej kuchni.
zmywarka kapturowa
Jak działa zmywarka kapturowa?
Zmywarki kapturowe są niezwykle intuicyjne w obsłudze. Do kosza wkłada się brudne naczynia, następnie zamyka i w tym momencie kaptur się zamyka. Dysze zmywarki znajdują się z dwóch stron, co sprawia dużą łatwość dotarcia nawet do najbardziej zabrudzonych miejsc. Dzięki myciu w bardzo wysokiej temperaturze zmywarki kapturowe są akceptowane przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Dzieje się tak z prostego powodu: w temperaturze 90 stopni wszelkie bakterie i zarazki zostają unicestwione, a naczynia są gotowe do podania ich nowym gościom bez konieczności mycia ręcznego.
W zmywarkach kapturowych znajdziemy takie do których można wkładać garnki, które mają nawet 62 cm wysokości. Dodatkowo krótki czas mycia sprawia, że automatycznie zużywa się mniej wody oraz mniej energii elektrycznej. To jest jeden z elementów optymalnego mycia. Różnicę na korzyść zmywarki kapturowej powinieneś zauważyć już przy opłacie kolejnych rachunków. Na stronie wnetrzaplus.pl/dostawca-zmywarek-kapturowych-dla-restauracji/ znajdziesz informacje gdzie kupić zmywarkę kapturową dla swojej firmy.
Zmywarka kapturowa – cena
Określenie jednej ceny dla wszystkich zmywarek kapturowych jest niemożliwe. Na rynku dostępne są bowiem egzemplarze proste, które opierają się na manualnym wsadzie, jak również te naszpikowane elektroniką z automatycznym dozowaniem środka myjącego oraz nabłyszczacza, osobne ramiona do mycia i płukania czy termometr komory. Jeśli chcemy określić przedział cenowy dla zmywarek kapturowych, to śmiało można go ująć w zakresie od kilku (bliżej 9 niż 2) tysięcy złotych do kilkunastu tysięcy złotych (ok. 45 000 zł). Przed kupnem zmywarki kapturowej warto skonsultować się z profesjonalistami na stronie gastroprodukt.pl/zmywarki-kapturowe, by ich wskazówki sprawiły, że zmywarka będzie dopasowana do potrzeb kupującego.
Zmywarka kapturowa z odzyskiem ciepła
Zmywarki kapturowe z odzyskiem ciepła są bardzo oszczędne. Odzysk ciepła pochodzi z pary i gorącej, usuwanej wody do wstępnego podgrzania pobieranej zimnej wody. Para wodna pobierana jest bezpośrednio ze zmywarki, gdy jej drzwi są zamknięte. Dzięki temu oszczędność kosztów energii sięga poziomu 35%. Straty ciepła niwelowane są poprzez izolowaną obudowę – dwuwarstwowy kaptur, a po otwarciu urządzenia do pomieszczenia nie przedostaje się prawie żadna para woda. Odzyskiwanie ciepła ze zmywarki to mniej pary w pomieszczeniu, tańsza eksploatacja, duży komfort pracy, niższa temperatura i mniejsza wilgotność oraz higiena miejsca, w którym pracuje zmywarka.
Gastroprodukt
Zmywarka kapturowa z funkcją wyparzania
Zmywarka kapturowa z funkcją wyparzania to ciche i proste w obsłudze urządzenie. Rekomendowane jest do dużej, jak i małej gastronomii. Urządzenia tego typu bardzo szybko podgrzewają wodę i są błyskawicznie gotowe do mycia naczyń. Mają termostat, który kontroluje temperaturę mycia i wyparzania. Posiadają dozownik detergentu i nabłyszczacza, który automatycznie dozuje środki przy każdym myciu. Cykl mycia może trwać od 60 do 180 sekund. Naczynia myte w zmywarkach kapturowych z funkcją wyparzania będą czyste dzięki sile kinetycznej wody, ciepła i detergentów. W branży gastronomicznej wymagana jest nieskazitelna czystość talerzy, sztućców i innych naczyń, zmywarka nie ma sobie równych w zachowaniu higieny oraz dezynfekcji.