wtorek, 07 grudzień 2021 15:27

Jakie przybory kuchenne wybrać? Najważniejsze akcesoria dla miłośników gotowania

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
sklep z akcesoriami do kuchni sklep z akcesoriami do kuchni pixabay

Kuchnia powinna być wyposażona w przeróżne akcesoria i przybory. Ich wybór zależy przede wszystkim od waszych upodobań oraz tego, czym konkretnie zajmujecie się w kuchni. Te, które okazują się najbardziej przydatne, wymieniamy w nowym artykule.

 

Urządzenie i wyposażenie kuchni to niełatwe zadanie. Zwłaszcza, jeśli robicie to po raz pierwszy. Wybierając meble i duże AGD, łatwo zapomnieć o drobnych akcesoriach, które do przygotowania potraw są równie niezbędne, co kuchenka, piekarnik czy robot kuchenny. By pomóc wam w uniknięciu ewentualnych problemów, stworzyliśmy krótki poradnik, w którym opisujemy najważniejsze przybory, jakie powinny znaleźć się w waszych kuchniach.

Trzepaczka

Trzepaczki przydają się nie tylko podczas przyrządzania deserów. Za ich pomocą łatwo zabielicie zupę czy sos albo rozkłócicie jajka na omlet. Oczywiście niezastąpione okazują się przede wszystkim przy wszelkiego typu pracach cukierniczych. Bez dobrej trzepaczki nie sposób wyobrazić sobie sprawnego ubijania białek na bezę, śmietany czy syropu cukrowego na tzw. anielskie włosie. Szczególnie polecane są wersje ze stali nierdzewnej, zapewniające optymalną sprężystość przy odporności na korozję.

Łopatka

Łopatki i szpatułki to kolejny typ kuchennych akcesoriów o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej korzystamy z nich przy smażeniu kotletów, placków, racuchów czy naleśników. Modele wykonane z silikonu będą też bardzo przydatne podczas przygotowywania tortów i ciast przekładanych – z ich pomocą łatwo przeniesiecie krem na blaty. Do mieszania gulaszy, ragoût, bigosu i podobnych potraw najlepsze będą zaś łopatki drewniane. Do smażenia polecamy natomiast metalowe, lub, w przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą – silikonowe lub nylonowe.

Chochelka

Zupy i sosy to podstawa obiadowego menu w wielu polskich domach. Do ich przyrządzania i serwowania niezbędne są cholewki. Najlepiej, jeśli w waszej kuchni znajdą się przynajmniej dwie chochelki – duża, przeznaczona do zup oraz mniejsza do sosów. Wybór wzorów i kolorów jest naprawdę ogromny. Najbardziej eleganckie, trwałe oraz odporne na przebarwienia korozję są oczywiście modele ze stali nierdzewnej.

Tłuczek

Wyobrażacie sobie tradycyjny polski obiad bez ziemniaków – najlepiej podanych w formie aksamitnego purée? My też nie. Dlatego w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć tłuczka. Z jego pomocą przyrządzicie nie tylko ziemniaki, ale też dynię oraz warzywa korzeniowe, takie jak pietruszka, marchewka, seler czy pasternak. Wybierajcie tłuczki wyposażone w stalowe, nierdzewne końcówki, które zapewnią wygodną pracę oraz wytrzymają wiele lat użytkowania.

Szczypce

Szczypce to sprzęt znajdujący w kuchni wiele zastosowań. Są niezastąpione przy przewracaniu smażonego mięsa, przydają się również na przyjęciu z grillem w roli głównej. Specjalistyczne, nieco przypominające pęsetę, modele pozwolą natomiast efektownie zaserwować i udekorować różne potrawy. Drewniane szczypce docenią zaś miłośnicy przyrządzania domowych przetworów – dzięki nim łatwo wyjmiecie ze słoika kiszone lub marynowane warzywa.

Wałek

Przynajmniej dwa wałki powinny znaleźć się w kuchni każdego miłośnika wypieków (choć nie tylko, bo wałek jest niezbędny również do przyrządzenia domowych pierogów lub tortilli). Najlepiej zrobicie, wyposażając się w jeden tradycyjny model o szerokości dopasowanej do rozmiarów używanej przez was stolnicy oraz drugi z pojedynczą rączką, przeznaczony do rozwałkowywania ciasta w formie.

Te i inne przybory znajdziecie ofercie przygotowanej przez sklep z akcesoriami do kuchni https://recucina.pl/. Na stronie kupicie wszystkie drobne sprzęty niezbędne do przyrządzenia posiłków w domowym zaciszu – bez względu na wasz poziom zaawansowania oraz to, jakie potrawy zamierzacie przygotowywać.

Najnowsze arykuły

  • 1